17 Μαρτίου, Όπως Λέμε Saint Patrick’s Day

Μεγάλη γιορτή σήμερα για την Ιρλανδία, τη μπύρα, τον κόσμο όλο. Τι ακριβώς γιορτάζουν όμως οι μπεκρήδες που βάφονται πράσινοι;

First things first. Ο Άγιος Πατρίκιος είναι προστάτης της Ιρλανδίας και εθνικός απόστολος. Περιέγραφε τον εαυτό του ως «άνθρωπος με εξαιρετικά ταπεινό μυαλό, που αναβλύζει ένα συνεχόμενο παιάνα ευγνωμοσύνης στο Δημιουργό του που τον διάλεξε ως όργανο με το οποίο τα πλήθη που λάτρευαν είδωλα και ακάθαρτα πράγματα έγιναν άνθρωποι του Θεού.»

Είναι φημισμένος με τον εκδιωγμό των φιδιών από την Ιρλανδία, και όντως δεν υπάρχουν φίδια εκεί. Αυτό ίσως επίσης οφείλεται και στο γεγονός πως το νησί ξεκόλλησε από την υπόλοιπη ήπειρο την εποχή των παγετώνων. Συμβολικά βέβαια εννοείται αυτό, καθώς οι τότε παγανιστές πίστευαν σε φίδια, και τους έστρωσε, όπως και τους Δρυίδες. Γενικά δεν την πέρασε καλά αφού τον έπιασαν πειρατές και τον τραβολογούσαν πόσο καιρό, αποφάσισε να γυρίσει πίσω, τα κατάφερε, έγινε επίσκοπος, έκανε τεράστιο έργο και επηρέασε πολύ κόσμο.

O Paddy πέθανε στις 17 Μαρτίου 460 Μ.Χ και έγινε σύμβολο με τα πράσινα και τα χρυσά και το τριφύλλι. Το τριφύλλι γιατί το χρησιμοποίησε για να εξηγήσει την τριαδικότητα του Θεού στους παγανισταί. Τα πράσινα λόγω του τριφυλλιού. Τα χρυσά γιατί το είχαν από παλιά το κόλλημα. Το παρεκκλήσι του στέκεται ακόμα στο Glastonbury Abbey.

Πέρα από τη θρησκευτική γιορτή, Η γιορτή συνδέεται με ένα τεράστιο πάρτι παγκοσμίως γιατί τα μόνα μέρη που μένουν ανοιχτά τη μέρα του Αγίου στην Ιρλανδία είναι τα μπαρ και οι pubs. Οπότε παραδοσιακά φαγητά, μπύρα, πράσινα και παρελάσεις.

Γεια μας!

Advertisements

Άσε ένα σχολιο:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s